Pää tuntuu raskaalta. Vasen korva ei kuule mitään. Lukkiutumisen ja paineen tunnetta on etenkin vasemmalla puolella. Humiseva ääni kuulostaa ilmastointilaitteelta. Ääni on sen verran voimakas, että peittää alleen jopa normaalin tinnitusääneni, joka on korkeampi ja sirisevämpi, kuin projektorin tai jonkun muun laitteen käynnissäoloääni. Hetken jo luulin, että nytkö se ääni katosi, mutta ei, kyllä se sieltä taustalta kuuluu kun tarpeeksi tarkkaan kuuntelee.

Humina ja paineen tunne alkoi, kun nousin istumaan tutkimuspöydällä pään magneettikuvauksen jälkeen. Sanoin heti hoitajalle että nyt meni kyllä korva lukkoon. Tutkimuksen aikana minulla oli korvatulpat, ja hoitaja arveli lukkiutumisen johtuvan siitä ja menevän pian ohi. Huijasi, ei se mennyt. Ajattelin että kyllä se levolla korjaantuu, mutta ei, aamulla humina kuului edelleen. Testasin kuuloa telkkarin, radion ja kännykän avulla, ja itku meinasi tulla kun ymmärsin, että vasemmalla korvalla ei kuule kunnolla. Kun laittaa volyymit kaakkoon, niin jotain sentään kuulee, että ei tässä nyt ihan kuuroja vielä olla.

Minulla on ollut tinnitusta puolentoista vuoden ajan. En osaa sanoa miten tai miksi tinnitus alkoi, huomasin vaan eräänä päivänä että tuo äänihän on kuulunut jo jonkin aikaa. Kun se ei mennyt pois niin hakeuduin hoitoon. Minulla todettiin tinnituksen lisäksi lievä kuulonalenema vasemmassa korvassa. Muuten ei mitään poikkeavaa. Ei löytynyt myöskään mitään syytä, mistä tinnitus johtuu. Ehkä verenpaineesta, jota minulla oli jo silloin, ehkä niska-hartiaseudun jäykkyydestä. Nyt jälkeenpäin Cushingin voisi ajatella olevan aiheuttaja, ehkäpä tämä selviää jossain vaiheessa. Myöhemmin uniapneakiskot tehnyt hammaslääkäri sanoi että minulla on purentavirhe, joka sekin voi laukaista tinnituksen.

Tinnitus harvemmin menee pois, joten sen kanssa piti opetella elämään. Ja koskapa muuta vaihtoehtoa ei ollut niin sopeuduttavahan se oli. Pääsin melkein heti Kuuloliiton järjestämälle sopeutumiskurssille, jossa opeteltiin pois oppimista ja rentoutumista. Asia oli minulle vielä niin tuore, että sain kurssilta paljon hyödyllistä tietoa. Tutkimusten mukaan tinnitus tulee useimmiten vasempaan korvaan, ja kurssilaisten kanssa saimme tämän todistettua, lähes kaikilla vasen korva tinnitti. Joillakin raukoilla molemmat. Tiedon lisäksi sain kurssilta arvokasta vertaistukea. Aihe on minulle arka, joten oli mahtavaa nähdä, miten muut suhtautuivat asiaan luonnollisesti. Itse häpeän huonoa kuuloa, koska se vaikeuttaa sosiaalisia tilanteita. Helpompi on myöntää sairastavansa osteoporoosia tai verenpainetautia, ne kun eivät näy ulospäin mitenkään. On noloa pyytää puhekumppania toistamaan asioita. Helposti alkaa arvailemaan, mitä toinen sanoo, ja väärinhän se saattaa mennä. Jos useampi henkilö puhuu yhtä aikaa, en saa selvää. Kotona asiasta voi onneksi vitsailla ja lapsetkin tietävät, että äidille pitää puhua kuuluvalla äänellä, yksi kerrallaan. Minulla on kuitenkin vielä tekemistä, että pääsen asian kanssa sinuiksi.  

Parhaiten tinnituksen kanssa pärjää, kun ei välitä siitä. Arjen touhuissa siihen ei enää kiinnitä huomiota. Illalla ja väsyneenä tinnitus voimistuu. Pahimmillaan se vaikeuttaa keskittymistä ja tuntuu, että pää hajoaa. Äänet hermostuttavat, etenkin kovat tai yhtä aikaa kuuluvat. En voi kuunnella yhtä aikaa telkkaria ja musiikkia. Hälyisessä tilassa oleminen on yhtä tuskaa.

Magneettikuvauksen jälkeen alkanut humina ja kuulon heikentyminen saivat minut panikoimaan niin että kävin päivystyksessä. En todellakaan halua menettää kuuloani. Hoitaja kurkkasi korviin ja sanoi niiden olevan huuhtelun tarpeessa. Ohjeeksi pari päivää remowaxilla pehmittelyä ja sitten korvahuuhteluun. Magneettikuvauksella, radiolääkkeellä tai varjoaineella ei pitäisi olla vaikutusta. Laitteesta kuuluva kova ääni, pitkä paikallaan makaaminen ja korvatulppien käyttö kuulokkeiden sijaan todennäköisesti laukaisivat huminan ja saivat korvan lukkiutumaan. Sain sen verran mielenrauhaa, että näillä mennään ja toivotaan, että tilanne siitä korjaantuu.