Nyt on taas se aika, kun ei nukuta. Tai illalla sänkyyn mennessä kyllä nukuttaa, mutta herään aamuyöstä pirteänä enkä saa enää unta. Älykello näyttää, että nukun 3-4 tunnin yöunia. Kaipa sillä ihminen pärjää, tosin ei taida tehdä hyvää elimistölle. Tyhmempikin tajuaa, miten tärkeää uni on ihmiselle. Kyllähän se unenpuute rasittaa kehoa ja varmasti lyhentää elinikää. Iltapäivällä iskee väsymys, mutta en osaa nukkua päiväunia. Illalla unta ei tarvitse houkutella, nukkumaan on päästävä viimeistään kymppiuutisten aikaan. 

Unettomuus on kausittaista. Välillä nukun ihan hyvin, mutta sitten tulee taas aika, jolloin uni on kadoksissa. Unettomuutta on kestänyt kohta pari viikkoa, ja odottelen käännekohtaa. Tiedän kyllä kokemuksesta, että rytmi kääntyy jossain vaiheessa. Jännä, miten sitä herääkin samaan aikaan. Monena peräkkäisenä aamuna kello on näyttänyt 3.17, kun avaan silmäni. Muutamana aamuna heräsin jo kahden maissa. Yleensä yritän pötkötellä ja kokeilla, josko uni vielä tulisi, mutta ei se yleensä tule, joten on sama nousta ylös. Kun herää aamuyöstä, ei voi tehdä mitään mikä häiritsee toisten unta, kuten imuroida. Kesällä on mahtavaa, kun voi lähteä lenkille. Talvella ei huvita lähteä kylmään ja pimeään, silloin luen, pyörin netissä tai teen töitä. Olen koittanut ottaa asian positiivisesti ja ajattelen hiljaisten aamuöiden olevan omaa aikaani. Ja kyllähän se mukavasti pidentää päivää, kun herää aikoinaan.  

Olen ehdottomasti aamu-ihminen, johtuukohan se Cushingista. Olen parhaimmillani aamulla. Virtaa on vaikka muille jakaa ja ajatuskin yleensä kulkee. Tykkään puuhastella aamulla ja tehdä kaikki päivän askareet heti alta pois. Iltaisin voi sitten ottaa vähän lunkimmin. 

Uniongelmat ovat yksi Cushingin taudin oireista. Kortisoli on keholle elintärkeä, kaikkiin soluihin vaikuttava yleishormoni. Se tunnetaan stressihormonina, joka valmistaa elimistön taistele tai pakene -tilaan, jolloin elimistö käy ylikierroksilla. Kortisolilla on monta tehtävää, ja se säätelee myös uni-valverytmiä. Kortisolipitoisuudet vaihtelevat vuorokauden aikojen mukaan, ollen korkeimmillaan aamulla ja matalimmillaan keskiyöllä. Cushingin taudissa kortisolin normaali vuorokausivaihtelu puuttuu. Yksi Cushingin taudin seulontatutkimus on keskiyöllä otettava sylkinäyte. Viitearvo on alle 3, minulla se oli 10. Ylikierroksilla siis käydään yölläkin, eihän sitä silloin nukuta. 

Unettomuuden lisäksi muina oireina on ollut aivosumua ja mielialan vaihteluja muutamana päivänä. Päivät ovat erilaisia, ja olen miettinyt, että pitäisi alkaa pitämään oirepäiväkirjaa. Ehkä siitä voisi vaikkapa päätellä, mistä joku oire johtuu ja voisiko niitä jotenkin estää tai helpottaa. Löytyisiköhän netistä valmiita oirepäiväkirjoja, vai pitäneekö värkätä sellainen itse, täytyypä tutkailla. 

Vuosi sitten murtunut lonkka on ollut hankala tällä viikolla. Tuntuu kuin se menisi väärään asentoon, etenkin istumisen jälkeen, ja kävely muuttuu ontuvaksi. Kesän tavoitteena on ollut käydä juoksemassa kerran viikossa, ja olinkin tänä aamuna neljän aikaan lenkkipolulla. Tappista oli, polvi kipuili ja askel oli raskas ja ontuva. Mutta sainpa juostua 4 kilometriä kuitenkin! 

Cushingin osalta odottelen pääsyä jatkotutkimuksiin Ouluun, mutta sieltä ei ole kuulunut vielä mitään. Asiani luvattiin hoitaa kiireellisenä, mutta kesälomathan ne sielläkin pukkaa päälle. No, odotellaan. Osteoporoosin kontrolliin tuli lääkärinaika heinäkuulle, sitä ennen luuntiheysmittaus ja verikokeita. Mielenkiintoista saada tietää, missä kunnossa luusto nyt on.