Pari viikkoa sitten suoritin neljän päivän testirumban (valmisteluista voit lukea täältä). Tutkimuksissa mitattiin kortisolipitoisuuksia eri vuorokauden aikoina verestä, syljestä ja virtsasta. Malttamattomana olen kytännyt tuloksia Kanta -palvelusta harva se päivä, ja vihdoin kaikki tulokset ovat luettavissa.

Vuorokausivirtsan kortisolipitoisuuksien tuloksissa viitearvo on 30-144 nmol, minun tulos oli 1722 nmol. Siis haloo, tuhatseitsemänsataa! Tuohan on moninkertainen viitearvoihin verrattuna. Ko. lukema oli reilusti koholla jo keväällä, silloin se oli 958. Virtsan määrä oli 6700 ml, aiemmilla kerroilla se on ollut 3800 ja 4300 ml. Noususuunnassa siis tuokin. Normaalisti ihminen virtsaa 1 - 1,5 litraa vuorokaudessa, aika älyttömiä nuo minun määrät. Minua janottaa jatkuvasti ja juon päivän aikana paljon vettä, jotain häikkää täytyy olla nestetasapainossa. Jano ja suuret virtsamäärät ovat vesitystaudin eli diabetes insipiduksen oireita.

Sylkitestin viitearvo on alle 3 nmol/l, minun aamuarvo oli 6.2 nmol/l ja keskiyön arvo 13.2 nmol/l. Aiemmin keväällä keskiyön tulos oli 10.1.

Kortisoliarvot ovat siis selkeästi koholla. Muiden testien tuloksista en osaa vetää selkeitä johtopäätöksiä. Deksametasonikokeessa otettiin illalla lääke, ja arvo mitattiin aamulla. Tulos oli 86 nmol. Normaali tulos on alle 50, poikkeava yli 100. Hmm, tämä nyt oli siltä väliltä. ACTH-kokeella käsittääkseni saadaan osviittaa siitä, onko kyseessä aivolisäke- vai lisämunuaisperäinen tauti. Tulos oli 17.6 ng, viitearvo on alle 46. En osaa tulkita tätä, pitää odottaa lääkärin tulkinta.

Verikokeissa muita poikkeamia olivat hieman koholla olevat leukosyytit sekä alle viitearvojen olevat glukoosi, tyreotropiini ja kalium. Kaliumarvo oli laskenut 3.1:een, sen viitearvo on 3.5 - 4.8 mmol/l. Matalimmillaan se on ollut vuosi sitten, 2.8. Jännä, että kalium on laskussa, vaikka minulla on siihen lääkitys. Minulla on ollut viime viikkoina hengenahdistusta, ja luulenpa, että se johtuu kaliumin puutteesta. Samoin verenpainemittari ilmoittaa rytmihäiriöistä joka mittauksella.   

Vielä pari päivää ja pääsen lääkärille! Eniten jännittää, mitä pään magneettikuvissa näkyi, vai näkyikö mitään. Toivon todella, että lääkärillä olisi nyt selkeä näkemys, mitä seuraavaksi tehdään. Haluan hoitoa tähän sairauteen.

Silmän verenpurkauma alkaa hiljalleen parantua, vaikka ikävän näköinen se on vieläkin. Myös toiseen silmään tuli pienempi verenpurkauma. Kävimme viikonloppuna pääkaupunkiseudulla sukuloimassa, ja pääsin Helsingissä käymään silmälääkärillä. Silmänpaineet olivat edelleen koholla, mutta ei niin paljon, että se välttämättä aiheuttaisi purkaumia. Tosin paineet pitäisi kuulemma mitata aamulla, jolloin ne ovat suurimmillaan. Minun kaikki mittaukset on tehty iltapäivällä tai illalla, ja verenpurkaumat ovat aina ílmaantuneet aamulla. Silmänpaineen ja toistuvien verenpurkaumien takia sain lähetteen Ouluun lisätutkimuksiin. Glaukoomatutkimukset on tehty vuosi sitten, ja ne tehdään nyt uudelleen. Nyt ei saisi rasittaa itseään eikä nostella mitään painavaa. Taidankin pitää tänään lepopäivän ja nauttia viimeisistä lomapäivistä :)