Väsyttää. Taas. Vaikka on nukkunut hyvin eikä ole tehnyt mitään kotihommia kummempaa, väsyttää. Jos aamupäivällä puuhastelee jotakin, iltapäivä menee pötkötellessä. Koko ajan on vetämätön olo, ja saa patistella itsensä tekemään edes jotain. Mieli on myöskin matalalla, mistään ei jaksa innostua. Vastoinkäymisistä ei näytä pääsevän yli sitten millään. En osaa, en jaksa, en kykene. Eikä huvita. Tahtoisin vaan nukkua. 

Helteillä on voinut olla vaikutusta vetämättömään oloon, mutta nyt on satanut jo parina päivänä ja ilmakin viileni reilusti, silti väsyttää ihan yhtälailla. 

Onneksi on loma. Sääli kylläkin, että loma meneee hukkaan lorvistellessa. Tahtoisin kirmata pitkin peltoja iltamyöhäisellä ja aamuvarhaisella, tehdä mitä mieleen juolahtaa. Polkaista pyörällä tukka hulmuten (eikä kun kypärä päässä tietenkin) kesäkahvilaan tai piknikille, mennä kesäteatteriin. Tavata kaikkia ystäviä, joita ei talvella ole ehtinyt näkemään. Matkustaa, tehdä vaellusretkiä, ihan mitä vaan. Koska mä voin.

Voisin kyllä, mutta en jaksa.   

Onneksi on lapset. Ja lapsilla rutiinit ja harrastukset. En kai tekisi yhtään mitään, jos ei olisi lapsia. Sen verran vielä löytyy voimia, että saa repäistyä itsensä ulos omasta kuplasta, kun tarvitaan kyytiä tai talkooapua. Silloin pääsee hetkeksi pois oman mielen sopukoista. 

Ehkä tämä on ihan normaalia, pitkästä talvesta ja työrupeamasta palautumista. Olen yrittänyt ajatella, että näköjään tarvitsen lepoa ja se on itselle suotava, että jaksaa taas. Tulee parempia päiviä, ihan varmasti. Muistutan itselleni, että Cushingista toipuminen vie aikaa lähes yhtä kauan kuin sitä on ehtinyt sairastaa. 

Mutta se siitä valittamisesta. Kävin ensimmäistä kertaa hammaslääkärissä Addisonin taudin kanssa. Hampaastani lohkesi paikka ja varmaan osa hammastakin jo aikoja sitten, ja nyt pääsin vihdoin paikkauttamaan sen. Tiesin, että kaikenlaisia operaatioita varten täytyy ottaa extra-annos kortisonia. Tiedoissani ei ollut mainintaa Addisonista, joten kerroin siitä hammaslääkärille. Kaikki sujui oikein hyvin. Tällä kertaa ainoastaan paikattiin lohkeama, menen syksyllä tarkastukseen. Olen varma, että Cushing on vahingoittanut hampaitani. Harjaan hampaat aamuin illoin ja syön purkkaa jatkuvasti, mutta silti minulta on irronnut muutamia paikkoja viime vuosina, hampaissa on kiillevaurioita ja eroosiota. En käytä limppareita tai energiajuomia, mutta silti hampaani ovat vaurioituneet. Ikävää.   

Bongasin ilmoituksen testata mobiilisovellusta rokotus- ja lääkitystietojen hallintaan, ja tokihan tartuin mahdollisuuteen. Ilmaisen sovelluksen saa ladattua Play Kaupasta, löytyy nimellä UPharma App. Sovellukseen syötetään käytössä olevat lääkkeet, ja sinne saa laitettua myös esimerkiksi allergiatiedot ja otetut rokotteet. Samat tiedothan löytyvät myös Kanta-palvelusta, mutta täältä paljon helpommin.  

UPharma%20App1.jpg

 

Lääkkeisiin on mahdollista asettaa muistutus, ja sain sen toimimaan, kun sallin ilmoitukset kännykän asetuksista. Käytän kuitenkin mieluummin ihan kännykän omaa herätystä iltapäivälääkkeen muistutuksena, siinä on äänetkin. Aamu- ja iltalääkkeet muistaa kyllä ottaa, mutta iltapäivän lääke vielä joskus unohtuu, siksipä kännykkä pilpattelee muistutuksen. 

Sovelluksen lääkelista on kätevä, ja jää varmasti käyttöön. Tähän asti olen täyttänyt viikoittaisen dosettini paperilla olevan listan avulla, nyt voin heivata sen ja katsoa kännykästä. Tämä on myös siitä kätevä, että lääkelista tarkistetaan aina lääkärikäynnillä, ja nyt annostukset voi tarkistaa kännykästä, koska se paperihan on tietysti kotona.

Sovelluksen lääkelistassa on valmiina neljä lääkkeenottoaikaa, jotka voi muokata itselle sopiviksi. Itse otan lääkkeitä kolmesti päivässä, joten olisi hyvä, jos tämäkin olisi itse valittavissa. Se ei kuitenkaan käyttöä haittaa, ja kiersin ongelman laittamalla viimeiseksi kellonajaksi 0:00. 

UPharma%20App.jpg

Annoin sovelluksen kehittäjille palautetta, että sovellukseen olisi hyvä saada kirjattua myös muita seurattavia tietoja. Minulla esimerkiksi silmänpaineet ja verenpaine ovat seurannassa. En ole vielä löytänyt helppoa tapaa kirjata verenpaineita. Nykyään tulee napattua kuva lukemista, mutta ne pitäisi vielä jaksaa syöttää omaSoten palveluun, joka vaatii kirjautumisen, eikä toimi kunnolla mobiilisti. Liian hankalaa. Laskee kyllä nätisti keskiarvot ja näyttää historiatiedot, kun vaan jaksaisi viedä tiedot sinne. Jos jollakin on tiedossa kätevä sovellus verenpaineen seurantaan, niin saa vinkata.

Olisi myös hyvä, jos sovellukseen saisi lisättyä kuvan kortissa, jossa on ohjeet kortisolivajeen hoidosta. Kortti kulkee mukana lompakossa, mutta kännykkä on useammin matkassa kuin lompakko. Palautteet otettiin kiitollisina vastaan, ja sovellusta kehitetään. 

Vielä pari viikkoa lomaa jäljellä. Ensi viikolla käymme vähän reissussa, ja viimeinen lomaviikko meneekin sitten siitä palautuessa. Onhan tämä nykyelämä tällaista, jatkuvaa palautumista...

new%20normal.jpg

Mukavaa loppukesää!