Kävin kuukausi sitten kontrollitutkimuksissa ja piinaava vastausten odottelu on vihdoin ohi. Minulla oli tiedossa päivämäärä, jolloin lääkäri katsoo tulokset. Sekin oli tiedossa, että vastaukset ilmoitetaan minulle kirjeellä, ja että kirjettä nopeammin vastaukset ovat luettavissa Kanta-palvelussa. No, kyseisenä päivänä menin tietenkin katsomaan, joko vastaukset ovat luettavissa. Eivät olleet. Eivätkä olleet seuraavanakaan päivänä, vaikka kävin katsomassa aamulla, päivällä ja illalla. Vastaukset ilmestyivät näkyviin vasta viiden päivän päästä. Viiden. Miten on mahdollista, että tiedonsiirto kestää tänä digiaikana viisi päivää? Rahatkin siirtyvät pankista toiseen nopeammin. Ja miksi ihmeessä ei voi tulla ilmoitusta, että sinulle on tullut uusia tuloksia, nyt sopisi mennä katsomaan? Ihan kuin ei olisi muuta tekemistä kuin kirjautua jatkuvasti katsomaan, onko sinulla kasvainta vai ei.

No, pääsin siis vihdoin lukemaan lääkärin vastaukset, mutta enpä tiedä, tulinko paljon viisaammaksi. Jos potilaalle ilmoitetaan tuloksista kirjeellä, voisiko kirjeen kirjoittaa suomeksi? Sillä tavalla, ettei jää tulkinnan varaa. On vaarallista jättää potilaan vastuulle selvittää Googlesta, mitä ihmettä mikäkin latinan (tai minkälie) kielinen termi tarkoittaa. Älkää ymmärtäkö väärin, minusta on mahtavaa, että tiedot ovat sähköisessä muodossa ja myös potilaan luettavissa, mutta silti arvostaisin, jos terveyteen liittyvät asiat kerrottaisiin potilaalle vaikkapa soittamalla. 

Suurin osa kirjeestä oli ihan ymmärrettävää. Kerrottiin, että luustontiheysmittauksen tulokset olivat hyvät. Matalin lannerangan t-score oli -2.4, kun vuosi sitten lukema oli -3.2. Oikean lonkan t-score oli -2.1 ja vasemman +0.1, mikä on käsittääkseni ihan normaali luuntiheys. Lääkärin mukaan vasemmassa lonkassa murtuman ja operaation jälkitila nostaa tiheysarvoja. Jos siis oikein ymmärrän, murtunut luu on siis oikeinkin terve ja vahva tällä hetkellä. Mahtavaa!

Verikokeissa poikkeavia arvoja olivat matalat reniinimassa (8.6) ja kalium (3.5). Korkealla olivat ACTH (96.4) ja D25 (157). Noiden perusteella vähennetään d-vitamiinia ja suolahormonia. ACTH oli edelliskertaan verrattuna noussut reippaasti, mutta sen kai kuuluukin olla vähän koholla.

Sitten jännittävin osuus, eli mitä näkyi aivolisäkkeen magneettikuvassa? No siellä näkyy edelleen sama rathken taskun kysta, mikä on näkynyt aiemminkin. Lisäksi, "hypofyysin etuosassa juostemainen tehostumaton 3 x 2 mm fokus erottuu aiemmasta selvempänä". Whaat? Mikä ihmeen fokus?

Google ei osannut kertoa, mitä tuo lause tarkoittaa. Tulkitsin sen itse "nyt se s**kelin kasvain, mitä etsittiin vuosi sitten kissojen ja koirien kanssa, on näkyvillä". Nytkö se siis päätti kasvaa isoksi? Liekö tuo fokus jotain lääkäreiden koodikieltä. Tarkoittaa kasvainta, mutta ei kerrota sitä potilaalle? Lääkärinlausunnoissa fokus on vilahdellut aiemminkin: "Aivolisäkkeessä ei selkeää fokusta, joten poistetaan molemmat lisämunuaiset".   

Loppuun oli kirjoitettu uudet lääkeannostukset ja käsky labrakokeisiin 3 kuukauden kuluttua. Jos kokeissa ei ole poikkeavaa, siirretään jatkoseuranta omaan lähisairaalaan, ja aivolisäkkeen kuvaus kahden vuoden kuluttua tai aiemmin, jos tulee oireita tai ACTH-pitoisuus nousee. Siinä tapauksessa epäillään Nelsonin oireyhtymää.

Enpä oikein tiennyt mitä ajatella. Uudet lääkeannostukset olivat mielestäni virheellisiä, joten soittelin seuraavana päivänä hoitajalle ja pyysin lääkäriä tarkistamaan ne. Samalla esitin toiveen, voisiko lääkäri soittaa, että voisin kysyä magneettikuvauksesta. Sain lääkärin onneksi puhelimen päähän jo samalle päivälle. Annostukset korjattiin, ja lääkäri kertoi parhaansa mukaan oman tulkintansa kuvaukselle. Tässä vaiheessa ei voida tietää, onko fokus kasvain vai ei. Aika näyttää, ja siksi seurataan tilannetta, mutta harvakseltaan. Joissakin tapauksissa kasvain näyttäytyy paremmin lisämunuaisten poiston jälkeen, ja jos se kasvaa liian isoksi tai aiheuttaa muita oireita, se leikataan. Näköhäiriöt lienee ensimmäiset, joita voisi odotella tulevaksi. Aivolisäke kun on kovin lähellä näköhermoja. Nyt ei voi muuta kuin odotella, ja jatkaa elämää kuten ennenkin.

En siis saanut suoraa vastausta, mutta hyvä kun sain puhua lääkärin kanssa. Hän ei kuulostanut huolestuneelta, joten ehkäpä minunkaan ei tarvitse olla. Minulla on päässäni fokus, mutta olkoon.

To be continued...