Tulihan se kesäloma vihdoin minullekin, kyllä tätä on odotettu. Edessä on neljä viikkoa lepoa ja jouten oloa. Jospa se stressitaso nyt lähtee laskuun, kun työasiat saa unohtaa ihan luvan kanssa. Unet ovat edelleen lyhyitä, ja se alkaa jo tuntua. Väsyttää, mutta ei nukuta. Kahdelta aamuyöllä ylös ja päivän askareisiin. Jotenkin sitä jaksaa puuhastella iltaan asti. Iltapäivisin iskee karmea väsymys ja tulee pökkerö olo. Nyt kun on lomalla niin voi yrittää nukkua päikkärit ja tasata univelkaa. 

Eilen aamuna silmästä katkesi verisuoni, ja puoli silmää on ilkeän punainen. Näin kävi myös pari viikkoa sitten, sitä ennen verenpurkaumia on tullut noin parin kuukauden välein. Taitaa tämäkin olla Cushingin ja kortisolin tekosia. Verenpurkaumat kai sinällään eivät ole vaarallisia, mutta jos niitä alkaa olla useinkin, niin ei kai se ihan normaalia ole. Verenpainekin voi olla yksi syy, mutta omat arvoni ovat olleet ihan kohtuullisia viime aikoina.    

Kutsu lisätutkimuksiin tuli, ja huomenna alkaa neljän päivän testirumba. Kuvassa arsenaalia testien tekemiseen. 

testit.jpg

Cushingin oireyhtymä todetaan useamman seulontakokeen perusteella. Kortisoliarvoja mitataan verestä, syljestä ja virtsasta eri vuorokauden aikoina, ja lisäksi tehdään kuvantamistutkimuksia. Tutkimusten perusteella voidaan päätellä, johtuuko sairaus aivolisäkkeen vai lisämunuaisen kasvaimesta. Harvinaisissa tapauksissa sairaus voi olla myös ektooppinen, eli kasvain voi sijaita missä tahansa. 

Minulle on jo kertaalleen tehty kaikki testit (pään magneettikuvaus kahteen kertaan), ja diagnoosina tässä vaiheessa on Määrittämätön Cushingin oireyhtymä. Määrittämätön tarkoittaa sitä, että kasvainta ei ole vielä paikallistettu. Muut testitulokset viittaavat aivolisäkkeen kasvaimeen, mutta magneettikuvauksissa kasvainta ei ole löytynyt. Munuaisten ja koko kehon kuvauksissa ei myöskään näkynyt kasvaimia. Pään kuvaus tehdään vielä kolmannen kerran, tällä kertaa tarkemmalla tekniikalla, ja samoin kaikki jo aiemmin tehdyt testit tehdään uudelleen.  

Koska tutkimuksilla mitataan kortisoli- eli stressipitoisuuksia, testejä edeltävänä vuorokautena ja sen aikana tulee välttää alkoholin käyttöä sekä henkistä ja fyysistä stressiä. Nyt pitäisi malttaa neljän päivän ajan suurin piirtein pötkötellä ja ajatella mukavia ajatuksia. Nyt sitä vettä taivaan täydeltä, kiitos, kun lenkille ei saa lähteä :)   

Ensimmäisenä päivänä kerään talteen kaiken virtsan. Vuorokausivirtsan mittaus tarvitaan, koska siihen ei vaikuta lyhytaikainen stressi tai vuorokausivaihtelut. Keräyspäivänä en aio poistua hyvin kauas kotoa, koska minuahan pissittää jatkuvasti, ja kaikki pitää saada talteen. Minulle on ihan normaalia rampata vessassa tunnin välein, ja sitä pissaa tulee ihan kiitettävät määrät. Varasin kolme pänikkää keräystä varten :D  

Toisena päivänä otan sylkinäytteet, aamulla klo 8 ja illalla klo 23. Ruokailua ja fyysistä rasitusta tulee välttää 3 tuntia ennen näytteen ottoa, ja hampaiden pesuun pitää olla ainakin tunti väliä. Näyte otetaan pyörittämällä vanutukkoa suussa minuutin ajan.   

Kolmantena päivänä menen Ouluun verikokeisiin ja pään magneettikuvaukseen. Toivotaan, että nyt on sen verran pätevät laitteet ja tekniikat, että jotain alkaa löytymään. Tytär lähtee seuraksi, ja käydään samalla reissulla shoppailemassa. 

Deksametasonikokeella tutkitaan aivolisäkkeen toimintaa. Siinä seurataan veren kortisolipitoisuutta ennen ja jälkeen deksametasonin annon. Terveillä ihmisillä deksametasoni jarruttaa kortisolin eritystä, Cushingin taudissa jarrutusvaikutus puuttuu tai on vähentynyt. Deksametasonikoetta varten otan kolmannen päivän iltana klo 23 deksametasonitabletit. Seuraavana aamuna otetaan verinäyte klo 8. Kellonajoilla näkyy olevan merkitystä, kun ne on niin tarkkaan määritelty. Aiemmin keväällä tehdyssä rasitustestissä hoitaja kellotti verinäytteiden ottamisen minuutilleen oikeaan aikaan. Näytteitä otettiin vartin ja puolen tunnin välein. Rasitustestiä varten oli myös tarkemmat rajoitukset syömisten kanssa, mm. kahvi, tee, lakritsi ja suklaa piti jättää pois kahden vuorokauden ajaksi ennen testiä. Tällä kertaa tuota rasitustestiä ei tarvitse tehdä, ja saa syödä ja juoda normaalisti, mikä ilahduttaa kovasti tällaista ruokaa ja rutiineja rakastavaa tyyppiä :)  

tutkimukset.jpg

Testitulokset kuulen vasta kolmen viikon päästä, sillä osalla näistä testeistä tekotiheys on harvempi, ja tekemisessä menee pari viikkoa. Sitten pääsenkin käymään lääkärin juttusilla.

Kansainvälisestä FB-ryhmästä olen lukenut, että monilla Cushing-oireet ovat syklittäisiä, ja tutkimustulokset saattavat palautua normaalina. Testejä joudutaan tekemään useita kertoja ennen diagnoosin varmistumista. Se olisikin pahinta mitä voi tapahtua; sanottaisiin, että olet terve, koita pärjätä. Minulla kuitenkin on jo diagnoosi, ehkä sitä ei oteta pois. Kunpa nyt näiden testien perusteella pystyttäisiin päättämään, miten tätä sairautta aletaan hoitamaan. 

Aurinkoisia kesäpäiviä!