Etsiessäni verkkokaupoista erästä ulkomaista kirjaa eteeni tupsahti Patrick Marshwellin kirjoittama Addison's Disease Diet -niminen opus. Esittelytekstissä mainostettiin kirjan kertovan, mitä kannattaa ja mitä ei kannata syödä, ruokavinkkien kera. Olenkin aina miettinyt, onko jotain, mitä tulisi välttää (lakritsin lisäksi). Viime aikoina on ollut niin pöhöttynyt olo, että höynähdin klikkaamaan kirjan ostoskoriin.

Addisons%20Disease%20Diet.jpg

Kirja oli nopeasti luettu, ja yleisluontoiset ohjeet sopivat hyvin ihan kenelle tahansa terveellisestä ruokavaliosta kiinnostuneelle. Kirjassa kerrottiin faktoja Addisonin taudista, ja todettiinpa heti alkuun, että Addison tautiin ei ole tiettyä ruokavaliota. Kirjan opit eivät myöskään ole lääketieteellisesti todistettuja, vaan jää lukijan omalle vastuulle, uskooko vai ei. Ensisijaisesti on aina noudatettava oman lääkärin ohjeita.

Addisonin tautia hoidetaan lääkityksellä, mutta terveellinen ruokavalio, liikunta ja säännölliset elämäntavat auttavat sairauden hallinnassa. Poimin teille kirjassa esiteltyjä vinkkejä hyvinvoinnin tukemiseksi. 

1. Liiku säännöllisesti. Hyviä liikuntamuotoja ovat kävely, hölkkä ja kuntosaliharjoittelu. Liian intensiivinen liikunta ei välttämättä sovi, mutta esim. painojen nosto auttaa pitämään lihaskuntoa yllä. Lihasheikkous on yleinen Addisonin oire.
2. Vältä stressiä. Ota aikaa itsellesi päivittäin, vaikkapa lukemalla kirjaa tai käymällä kävelyllä. Vietä aikaa ystävien tai perheen kanssa, tee itsellesi mieluisia juttuja, meditoi. Mitä tahansa, mikä saa stressitasosi laskemaan. Stressi on Addisonin vihollinen. 
3. Huolehdi levosta ja unesta. Addisonin tauti itsessään aiheuttaa väsymystä, joten on tärkeää levätä ja nukkua tarpeeksi. Säännöllisestä unirytmistä kannattaa pitää kiinni myös viikonloppuina ja lomalla. Siispä nukkumaan ja aamulla ylös samaan aikaan, olipa päivä mikä tahansa.

Ruokavalio Addisonin taudin tukena 

Addisonin tautiin ei siis ole olemassa tiettyä ruokavaliota, mutta on suositeltavaa syödä paljon hedelmiä, vihanneksia ja täysjyväviljoja. Niistä saatavat vitamiinit, mineraalit ja kuitu paitsi ylläpitävät terveyttä, auttavat myös ehkäisemään muita kroonisia sairauksia (joita Addisonin potilailla monesti on), helpottavat ruoansulatusta, laskevat kolesterolia ja tasapainottavat verensokeria.

Kalsiumin, D-vitamiinin ja proteiinin tarve tulee täyttää, vaikka lisäravinteilla, jos ei muuten, sillä Addisonin taudin kortisonikorvaushoito voi vaikuttaa luuntiheyteen. Kalsium vahvistaa luustoa ja hampaita, ja D-vitamiinia tarvitaan kalsiumin imeytymiseen. Kalsiumia, proteiinia ja D-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita ovat parsakaali, pavut, tonnikala, kana, maitotuotteet, kananmuna, appelsiinimehu, lehtikaali, suolatut pähkinät ja siemenet, tofu ja lanttu.

Ravinnon lisäksi myös nesteytyksestä huolehtiminen on tärkeää, ja vesi on paras juoma.

Mitä tulee välttää?

Kirjan mukaan vältettäviä ruoka-aineita ovat mausteiset ja rasvaiset ruoat, kofeiini, alkoholi, sokeri ja kaliumia runsaasti sisältävät aineet. 

Mausteiset ja rasvaiset ruoat voivat pahentaa oireita ja aiheuttaa vatsakipuja. Kaikkia oireita pahentavia ruoka-aineita tulee luonnollisesti välttää. Kofeiini voi aiheuttaa ahdistusta, unettomuutta ja ärtyisyyttä. Kofeiinia on kahvissa, teessä, energiajuomissa ja suklaassa (voi ei, myös suklaassa).

Alkoholi voi aiheuttaa kuivumista, alentaa verensokeria ja verenpainetta. Se voi myös vaikuttaa lääkityksiin. Sokeroidut juomat voivat aiheuttaa väsymystä ja alentaa verensokeria, mutta myös nostaa painoa.

Kaliumia sisältävät ruoat eivät ole kiellettyjä, mutta niitä kannattaa nauttia kohtuudella. Kirjassa mainitaan tällaisiksi ruoka-aineiksi avokado, banaani, pavut, linssit, parsakaali, cashewpähkinät, mantelit, kookosvesi, kasvimaidot, taateli, appelsiinit, perunat, tomaatti, lohi ja pinaatti. 

Miltäs oma ruokavalio näyttää...

Syön mielestäni terveellistä kotiruokaa, mutta ainahan voi parantaa. Kirjan ehdotuksista omalle ruokalistalle voisi lisätä ainakin parsakaalia ja lehtikaalia. Ei-suositeltujen listalla oli yllättäen appelsiini ja tomaatti, joita syön päivittäin. Niiden tilalle voisi keksiä jotain muuta. Tarkistin omat kalium-arvoni, ja ne ovat olleet viime aikoina viitearvojen sisällä, joten minun ei varmaankaan tarvitse ottaa paineita näistä. Kohtuudella nautittavien listalla mainitaan myös kasvimaidot. O-ou, kaurajuoma on paheeni. Laitan sitä kahviin ja teehen, ihan kunnon lorautuksen. Enkä aio ihan pikkukummassa luopua. 

Kahvista puheen ollen, kahvin juonti on huomaamatta lähtenyt lapasesta. Päätin nyt kirjan lukemisen jälkeen tavoitteeksi vähentää tai jopa lopettaa. Minulla on lähes poikkeuksetta joka iltapäivä aivosumukohtaus, joka hyvinkin saattaa johtua kahvin lipittämisestä. Kokeillaanpa nyt sitten, olisiko tästä apua. Kofeiinitonta kahvia löytyy kaapista, sillä olen yrittänyt vaihtaa siihen jo aiemmin. Esteenä on ollut lähinnä laiskuus: kun puoliso juo tavallista kahvia, niin ei millään jaksa keittää kahta kuppia erikseen. Pitäisiköhän hommata omat keittimet molemmille ;) 

Nyt otin haasteen vastaan ja opettelen juomaan kofeiinitonta kahvia ja teetä. Kertaheitolla en ole uskaltanut muutosta tehdä, vaan aloitin vähentämällä. Olen nyt viikon verran juonut tavallista kahvia kupillisen aamulla ja muut korvannut kofeiinittomilla. Keho reagoi kahtena ensimmäisenä päivänä pääkivulla. Periaatteessa kahvin voisi jättää kokonaan poiskin, mutta se nyt vaan on niin pinttynyt tapa, että ei pysty. Pitäisi keksiä joku muu juoma tilalle, ehdotuksia? Mehuja, limppareita tai energiajuomia en juo.  

Kahveista Kulta Katriinan Plus Relax kofeiinitonta kahvia löytyy lähikaupasta, mutta siinä on mielestäni hieman kitkerä maku. Tampereen reissulta Ruohonjuuresta lähti mukaan Destination Deca -kahvia, mikä on juuri minun makuun sopivan pehmeä ja mieto, nam. 

Kofeiiniton%20kahvi.jpg

Vaihdoin samalla myös teen kofeiinittomaan. Vaihtoehtoja on tietysti vähemmän, mutta Twiningsin perus Earl Grey Tea kofeiinittomana ja Pukka Night Time ovat hyviä, ja löytyvät lähikaupasta. 

Kofeiinittomat%20teet.jpg

Kirjan antamilla eväillä on hyvä tarkastella omaa syömistä. Olo on ollut pöhöttynyt ja painoa kertynyt muutamia lisäkiloja, vaikka en mielestäni ole muuttanut syömistä, ja liikkunutkin olen päivittäin, sen minkä olen pystynyt. Molkosan-kuurilla saa hieman helpotusta turvotukseen, mutta sitä ei viitsisi käyttää koko ajan. Ostin kokeiluun myös YogiTea Stomach Easea, mutta en ole vielä kokeillut. Kaikki keinot kokeiluun :) 

Stomach%20Ease.jpg

Kevyempää kesää!