Kilpirauhasliitto, Pirkanmaan Kilpi ja Aivolisäke-potilasyhdistys Sella järjestivät tammikuussa Tampereella tapahtuman, jossa sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri Elina Pimiä luennoi aivolisäkkeen merkityksestä ihmiselle. En pitkän matkan takia lähtenyt paikan päälle kuuntelemaan, mutta onneksi luennosta tehtiin tallenne (katsottavissa täältä). Suosittelen lämpimästi katsomaan. Täyttä asiaa alusta loppuun saakka, rautaisen ammattilaisen kertomana.

Luennolla Elina käy läpi tarkasti, mutta kuitenkin kansantajuisesti, mikä aivolisäke on, miten se toimii ja mitä sairauksia aivolisäkkeeseen liittyy. Muun muassa itselleni tutut Cushingin oireyhtymä ja Addisonin tauti esiteltiin. Luennolla oli paljon minulle jo tuttua asiaa, mutta sain myös uusia oivalluksia ja korjauksia yleisiin harhaluuloihin. 

Aivolisäke on pieni, vain herneen kokoinen, mutta sen merkitys on valtavan suuri. Aivolisäke säätelee kehon hormonitoimintaa. Aivolisäkehormonit vaikuttavat suoraan munuaisiin, kohtuun, lisämunuaisen kuorikerrokseen, ihoon, luustoon, lihaksiin ja sukupuolielimiin. Aika kokonaisvaltainen vaikutus siis, noinkin pienellä elimellä.  

Aivolisäkkeen kasvaimet ovat harvinaisia, ehkä osittain siitäkin syystä, että kaikkia niitä ei koskaan diagnosoida. Jotkut voivat elellä koko elämänsä tietämättä kasvaimesta yhtään mitään. Kasvain saattaa tulla tietoon jostain muusta tehdyn kuvantamisen takia. Elinan mukaan turhaa kuvantamista tulee välttää, ja kuvata vain tarpeeseen. Olen itse odottanut kuin kuuta nousevaa pääseväni taas aivolisäkkeen magneettikuvaukseen. Utelias minäni haluaa tietää, mitä kasvaimelle kuuluu nyt. Ensin sitä ei löytynyt useammasta kuvauksesta huolimatta, vuosi myöhemmin kuvissa näkyi "jotain". Olen harva se päivä miettinyt, mitä kasvaimelle kuuluu nyt. Mutta, kun oireita ei kerran ole, niin mitäpä sitä turhaan kuvaamaan. Kallistakin varmaan on. 

Kasvaimesta ajatellaan usein, että se on mörkö, ylimääräinen osa kehossa, joka tulee poistaa. Myönnän, näin minäkin olen ajatellut. Aivolisäkkeen kasvaimet ovat yli 90-prosenttisesti hyvälaatuisia, eikä niistä välttämättä ole mitään haittaa. Jos kasvain ei aiheuta oireita tai kokonsa puolensa painetta muihin elimiin, sitä ei tarvitse poistaa. Vain kolmasosa aivolisäkkeen kasvaimista aiheuttaa jonkin hormonin puutteen. Sen sijaan kasvaimen kirurginen poisto voi aiheuttaa aivolisäkkeen vajaatoiminnan, ja aiheuttaa siten enemmän haittaa. Kun kertaa pitkää listaa, mihin kaikkiin elimiin aivolisäke voi vaikuttaa, niin ei kiitos yhtään hormonivajetta enää. Kortisolin ja suolahormonin puute riittää. Oma kasvaimeni aiheutti kortisolin liikatuotannon, mutta se korjattiin poistamalla lisämunuaiset, jotka tuottavat kortisolin ja suolahormonin. Noiden puutteiden lisäksi minulla ei ole muuta vajaatoimintaa. Antaapa kasvaimen siis olla siellä.   

Lisämunuaisten poisto aiheutti minulle Addisonin taudin eli lisämunuaisen vajaatoiminnan. Ajatella, että Addisonin tautiin on keksitty hoito alle sata vuotta sitten. Vielä joitakin vuosikymmeniä sitten minäkin olisin todennäköisesti kuollut tähän. Ei voi muuta sanoa kuin kiitos lääketieteelle.  

Lähteenä on käytetty luentotallennetta.