Jos vaikka suurin osa Cushingin oireista on viimeisen vuoden aikana poistunut tai ainakin lieventynyt, niin tinnitus ei. Ylimääräinen ääni korvassani on ja pysyy. Se kuuluu aamulla, päivällä ja illalla, olinpa missä tahansa. Ääni ilmestyi vajaa kolme vuotta sitten, ollen yksi ensimmäisistä epämääräisistä oireista. Ja koska ei ole vielä poistunut, taitaa jäädä ikuisiksi ajoiksi. 

Olen yrittänyt selvittää, aiheuttaako Cushing tinnitusta. Suoraa vastausta en ole löytänyt. Stressillä ja tinnituksella on kyllä todettu olevan vahva yhteys. Tinnitus itsessään aiheuttaa stressiä, mutta tutkimuksissa ei ole pystytty selkeästi osoittamaan, että stressi olisi tinnituksen aiheuttaja. Tutkimuksissa on kuitenkin selvinnyt, että monet ovat kärsineet stressistä ennen tinnituksen ilmaantumista, ja niin luulen minunkin kohdallani käyneen. En keksi muutakaan syytä tinnitukselleni, sillä en ole altistunut voimakkaalle melulle.    

Tinnitusääni on käsittääkseni jokaisella omanlainen. Minun tinnini kuuluu vasemmalla puolella päätä, on korkeataajuinen ja jatkuva. Vähän niinkuin jonkin elektronisen laitteen jatkuva sirinä. Välillä se voimistuu, toisinaan käväisee oikealla puolella päätä, jolloin koko päässä humisee, mutta palaa aina takaisin vasemmalle. En erota ääntä, jos ympäriltä kuuluu muita, kovempia ääniä. Hiljaisuudessa ääni kuuluu selvästi.

Kuvittele jääkaappi, joka hurisee koko ajan, tai joku muu laite, jota et saa hiljaiseksi millään. Äänen voi peittää jollain kovemmalla äänellä, mutta silti se on olemassa. Hiljaista ei ole koskaan. Sellaista on tinnitus. Mutta oppiihan sitä hurisevan jääkaapinkin kanssa elämään, jos ei ole vaihtoehtoja.  

Jotkut tinnituksesta kärsivät eivät siedä hiljaisuutta, vaan haluavat peittää tinnituksen vaikkapa pitämällä radiota tai tv:tä koko ajan päällä. Kuulolaitteisiin on saatavilla taustaääniä tinnitusta peittämään. Minä taas en voi sietää ylimääräisiä ääniä. Kuuntelen toki musiikkia, varsinkin lenkillä, mutta en tykkää ylimääräisistä äänistä, kun teen jotain muuta. Suljen telkkarinkin aina, jos kukaan ei katso sitä. Monesta eri paikasta kuuluvat äänet saavat minut hermostuneeksi. Telkkari ja radio yhtä aikaa päällä on ihan sietämätöntä. Siinä jos vielä pitäisi yrittää keskustella ihmisten kanssa, tulisin hulluksi. 

Mainoskatkot ovat jokailtainen puheenaihe perheessämme. Mielestäni mainoskatkojen aikaan telkkarin ääni nousee sietämättömän kovaksi, ja jos vain suinkin kaukosäädin on ulottuvillani, laitan äänet hiljaisemmalle. Valitettavan usein kaukosäädin on puolisolla, joka ei ymmärrä, miksi muutaman minuutin takia pitää alkaa säätämään. Tästä keskustellaan päivittäin. Onhan se varmasti ärsyttävää säätää ääniä vähän väliä, mutta tulisipa joskus minun pääni sisään. Ääni tunkeutuu aivoihin ja saa voimaan pahoin.  

Koska kovat äänet hermostuttavat, rakastan hiljaisuutta. Kuuntelen mieluummin siritystä kuin äänien sekamelskaa. Taidan olla ääniyliherkkä. 

Olen tottunut tinnitukseen, enkä kiinnitä siihen huomiota koko ajan. Siitä on tullut osa minua. Tietysti toivoisin, että tinnitus jonain päivänä loppuisi, mutta onhan se epätodennäköistä. Tinnituksen sopeutumisvalmennuskurssilla neuvottiin pois oppimista, ja sitä olen yrittänyt noudattaa. Tinnitus pitää hyväksyä, eikä antaa sille ylivaltaa.